Barrio de la salut


Historia

La Salut és un dels sis barris de què es compon el districte barceloní de Gràcia. Està situat als vessants meridionals dels turons del Carmel i de laRovira. La seva urbanització es va iniciar la segona meitat del segle XIX al voltant de l’església de la Mare de Déu de la Salut.

En els seus inicis l’activitat més important de la zona era agrícola, podent-s’hi trobar importants masos com el de can Xipreret, can Tusquets, can Muntaner i ca l’Alegre de Dalt, però progressivament va anar convertint-se en zona residencial d’estiueig de la burgesia barcelonina i gracienca. Les comunicacions del barri van anar millorant amb el temps, i així, el 1880 es va inaugurar el tramvia de la plaça de Santa Anna a la de Rovira i Trias, i el1909 el de la plaça de Lesseps al carrer de l’Escorial, el qual es va obrir fins a la plaça de Joanic. Amb això, una gran zona que es considerava del barri de la Salut va quedar englobada al barri de Gràcia. Un vestigi de la situació anterior és que el carrer d’Argentona, al barri de Gràcia, encara celebra la festa major de la Salut i no pas la de Gràcia. La travessera de Dalt és l’eix que uneix la part baixa del barri. Les illes del front mar de la Travessera, fins als carrers de Cardener i Camèlies, formen el seu límit.

La Salut també és conegut gràcies al Parc Güell d’Antoni Gaudí, que és el límit del front de muntanya del barri. Altres indrets destacats són el santuari de Sant Josep de la Muntanya i el Club Tennis de la Salut.

Festa Major de la Salut

El barri de la Salut organitza la seva pròpia festa major, diferenciada de la de la vila de Gràcia, des de l’any 1864, en què se celebrà el dia 11 de setembre.
Del 1864 fins el 1869 s’escaigué el segon diumenge de setembre, i del 1870 fins avui se celebra al voltant del dia 8 de setembre, festa de les Mares de Déu Trobades.
Aquesta festa comptà amb la instal·lació d’envelats, el primer del quals ver sitio web es trobava als camps que existien prop de la Travessera de Dalt.

Veïns il·lustres

  • Dolors Aleu i Riera: nascuda a la Salut el 1857, fou la primera dona que va aconseguir a l’estat espanyol el títol de llicenciada en Medicina.
  • Pompeu Fabra i Poch: nascut a la Salut el 1868, fou el creador de la normativa moderna de la llengua catalana.
  • Antoni Gaudí i Cornet: arquitecte, nascut a Reus el 1852, visqué al Parc Güell des del 1906 fins el 1926, any en què morí.
  • Eusebi Güell i Bacigalupi, comte de Güell: nascut el 1846, fou el mecenes del Parc Güell i visqué a la Salut uns anys.
  • Ovidi Montllor i Mengual: cantautor i actor, nascut a Alcoi el 1942. Visqué a la Salut des de ben jove, fins que morí el 1995.
  • Ernest Lluch i Martín: economista, polític, escriptor i professor, nascut a Vilassar de Mar el 1937. Visqué uns bons anys a la Salut mentre feia de Ministre de Sanitat i Consum.

FORA TANQUES , Pl. Lesseps 13/09/2013

Els veïns de la plaça de Lesseps comencen el curs amb noves mobilitzacions. L’objectiu n’és exigir la retirada de les tanques de les obres de la Línia 9 del metro, que fa més de dos anys que ocupen bona part de l’espai. Per això, han convocat aquest divendres a les 18h una concentració sota el lema “A Lesseps fora tanques”.

La reforma de la Travessera de Dalt s’enquista pels retards de la Línia 9

IMG_6914Després dels successius endarreriments, l’arribada de la línia 9 a la plaça Lesseps encara no té una data concreta. Amb les tres estacions de Gràcia a mitges, el nou govern troba “precipitat” donar un termini d’execució. Fins que no s’hagin enllestit els treballs d’aquesta infraestructura, però, l’Ajuntament no encararà una altra de les gran obres pendents: la reforma de la Travessera de Dalt entre Lesseps i Escorial.

El tram central de la línia 9, que ha de connectar les estacions de Sagrera i Mandri -passant per les tres parades gracienques- s’està fent esperar. Amb l’horitzó del 2012 per al conjunt de les estacions, la plaça Lesseps ja fa anys que espera l’arribada de la línia soterrada més llarga d’Europa. Ara, el canvi de govern obligarà la nova conselleria de Territori i Sostenibilitat a posar-se al dia per enllestir aquesta macroinfraestructura dins dels nous terminis previstos, encara que no hi ha una data concreta per a l’arribada de la tuneladora a la plaça Lesseps. Els retards, a més, s’encadenen i, fins que no s’hagi perforat tot el recorregut del metro, no començarà la reforma en superfície de la Travessera de Dalt. L’objectiu és donar-li una dimensió més a mida del vianant, tal i com ja s’està fent a Mitre. És per això que està previst ampliar les voreres fins a prop dels sis metres per banda i reduir el nombre de carrils de vehicle privat. L’altra obra pendent és la construcció d’un pàrquing als jardins Menéndez Pelayo, on també s’han d’executar els treballs per a la nova estació de Muntanya.

El primer pas: enllestir el pas de la línia 9. En aquests moments, l’estació més avançada és la de Lesseps i la més endarrerida la de Muntanya, que encara s’ha de començar. A Sanllehy ja s’ha construït el mur de contenció i buidat el 80% de l’espai necessari, però queda tota l’obra civil.

Únete a La Miranda

Associació La Miranda